Emlékezés a trianoni békediktátum aláírásáról

100 éve már, hogy a diktátum aláíródott és hazánk megcsonkítási és elpusztítási kísérlete kezdetét vette.  Erre emlékeztünk Jánoshalma Városi Önkormányzat szervezésében a település Főterén a Szent István szobornál tartott rendezvényen.
A fél ötkor megkonduló harangszót követően Czeller Zoltán polgármester köszöntötte megjelenteket és ismertette két erdélyi testvérváros polgármesterének ebből az alkalomból írt leveleit. Madarász Attila önkormányzati képviselő szavalatát követően Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője beszédében emlékezett meg trianoni békediktátum aláírásáról és vázolta annak hatását. Hangsúlyozta: A mai napon szívünkben gyász él, de egyben a nemzet lelkének, összetartásának erejét is megmutatja, hiszen ennyi idő után is itt vagyunk, határon innen és túl egy nagy magyar nemzetet alkotunk egymásba fonódva, és a régi Nagy-Magyarország határai még ha a térképeken nem is, de számunkra újra kirajzolódnak.
Az eltelt 100 év alatt arra rá kellett ébrednünk, hogy a revízióért kár lenne már küzdenünk, de a határon túl rekedt magyar testvéreinkért minden harcot fel kell vállalnunk! Támogatnunk kell Őket a megmaradásukban, hiszen olykor oly alapvető Európainak mondott jogokért is küzdelem folyik, mint a kisebbségi nyelvhasználat joga, autonómia törekvések, a testi és lelki biztonság joga, az anyanyelvi oktatáshoz való jog.
A Szent Anna iskola nevelői és diákjai adtak rövid műsort, majd koszorúzással ért véget a megemlékezés első része.
A Szent Anna templomban Mons. Menyhárt Sándor plébános mutatott be szentmisét hazánkért.
A megemlékezésről bővebben a Jánoshalmi Hunyadi Népe júliusi számában tudósítunk