Együtt közönségeinkért

TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00015
Image

Jánoshalma Városi Önkormányzat Konzorcium támogatási kérelmet nyújtott be a Terület és Településfejlesztési Operatív program keretén belül a helyi identitás és kohézió erősítése tárgyú pályázatra, TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00015 azonosító számú - melyen 44.380.087,-Ft. vissza nem térítendő támogatást nyert.

 

A Konzorcium tagjai: Hajós Város Önkormányzata, Jánoshalma Városi Önkormányzat, Borota Községi Önkormányzat, Kéleshalom Községi Önkormányzat.

A Konzorciumvezető: Hajós Város Önkormányzata.

A projekt címe: - „Együtt a közösségeinkért”-  Közösségfejlesztés erősítése  Hajós-Jánoshalma-Borota-Kéleshalom konzorciumban”

A pályázat célja: A helyi közösséghez és a társadalomhoz tartozás elősegítése. A végső cél, hogy mindenki tartozzon valahová és valakikhez. Közösségi és társadalmi beágyazottságban éljen, legyen esélye, lehetősége saját életfeltételeinek javítására és képes legyen a pozitív változásokra irányuló közös cselekvésben való részvételre.

 

 A pályázat 2018. szeptember 01-én indult és három évig tart. Az eltelt két és fél év alatt az alábbi tevékenységek zajlottak a pályázatban:

 

Közösségi interjúk készítése Jánoshalmán (30 db), Borotán (10 db), Kéleshalmon (10 db), majd az interjúk kiértékelése. Az interjúkban három meghatározott kérdést kellett feltenni: Mit jelent Ön számára itt élni (Mi a jó? Mi a rossz az itteni életben?), Min változtatna és hogyan?, Ön mivel tudna hozzájárulni a változásokhoz?.

A közösségi interjúk tapasztalatai alapján összeállításra került egy 27 kérdésből álló kérdőívet is, ami a közösségi felmérést tette lehetővé. Jánoshalmán összesen 219-en töltötték ki, Hajóson 127-en, Borotán 30-an, Kéleshalmon 17-en.

Ez idáig 12 db közösségi beszélgetésre került sor az összes településen.

A közösségi interjúknak, a közösségi felmérésnek és a közösségi beszélgetéseknek az volt a célja, hogy fény derüljön arra, hogy az itt lakók mit gondolnak a városról, mit szeretnek, min változtatnának, mit lehetne tenni szerintük, hogy egy jobb közösség alakuljon ki és az egyik legfontosabb, hogy ők maguk mit tennének ezért.

Ezekből az információkból került megírásra a cselekvési terv az összes településre.

 

A kötelezően előírt tevékenységeken kívül a közösségfejlesztő meglátogatta, felkereste a különböző civil szervezeteket, klubokat és velük is beszélgettem, hogy hogyan látják a fent említett témákat.

A cselekvési terv megírása után részvételi fórumokat szerveztek. A fórumok negyedévente kerülnek megtartásra, felváltva Hajóson és Jánoshalmán a szakmai vezető és a közösségfejlesztő vezetésével. Eddig összesen 4 db részvételi fórum volt a konzorciumban.

Az első kiadvány, ami megvalósult a pályázatból a tankatalógus (Tudástár) volt.

A tankatalógus egy név és címjegyzék, amelyben a helyi emberi erőforrások – tapasztalat, tehetségek, tudás és érdeklődés – tárulnak fel s jelennek meg önállóan, tankatalógusként, vagy más helyi orgánum – kalendárium, falukönyv, évkönyv, hírlevél, programfüzet, hirdetőtábla stb. – részeként. A Tudástár a júniusi Hunyadi Népe mellékleteként jelent meg.

A második kiadvány a helyi értékfeltárás-értékőrzés keretein belül a Jánoshalmi képeskönyv volt. 2019.06.20-án könyvbemutatót tartottunk az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtárban. A könyvbemutató a Jánoshalmi Napok rendezvénysorozat egyik programja volt, sok érdeklődő részt vett rajta. A Képeskönyvet Magyari László szerkesztette, a Jánoshalmi Fotótár anyagát is felhasználva. A kiadvány célja a helyi értékfeltárás, értékőrzés volt. A Képeskönyvben megjelenik a város múltja és jelene. Főbb témai a település fejlődése, épületei, az emberek mindennapjai, ünnepek, hitélet.

A pályázat kereteiben egy új honlap is elkészült, melyre tájékoztató anyagok kerülnek fel a pályázattal kapcsolatban.

A pályázat lehetővé tette két fő részére, hogy közösségfejlesztő tanfolyamon vegyenek részt, ezáltal is képezzék magukat szakmailag.

Image
Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok