Tervezzük közösen Jánoshalma jövőjét

"Tervezzük közösen Jánoshalma jövőjét" elnevezésű fórum az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtárban. A térségi fejlesztési elképzelésekről Bányai Gábor országgyűlési képviselő adott tájékoztatást. A városi fejlesztési tervekről Czeller Zoltán polgármester tájékoztatott. A továbbiakban lakossági javaslatokat hallgatott meg a Gidai János elnökletével működő Fejlesztés Tanács. A fórum moderátora Dr. Renner Tamás volt.
A lakossági javaslatok között szerepelt az egységes városkép kialakítása (fásítási és virágosítási programmal). Javaslatként hangzott el a Dózsa György u. – Molnár János u. által bezárt félhektáros terület (volt Mozi környéke) felvásárlásának lehetősége fecske házak építésének céljára. Felmerült a mezőgazdasági területek öntözhetőségének előmozdítása, a betegszállítás önkormányzati megoldása, valamint a belváros közlekedésének átgondolása, a gyalogos átkelő helyek számának a növelése, különösen az iskolák környékén. A vasúti menetrend hátrányos változása miatt kérte az egyik hozzászóló, hogy kezdeményezze a város a menetrend változtatását, melynek révén a jelenleginél rövidebb idő alatt lehessen eljutni például Budapestre vagy Szegedre. Szorgalmazták a „tükörnél” az útkereszteződés minél előbbi biztonságossá tételét (körforgalom vagy lámpás megoldással. (Igaz ez nem önkormányzati fejlesztés, hanem Magyar Közút hatáskörébe tartozik.) Felmerült a leendő kerékpárút belvárosi vonalvezetésének kérdése, az önkormányzati utak aszfaltozása, burkolatjavítások (vasútállomás környéke, Petőfi utca, Kőrösi Csoma Sándor utca), valamint biztonsági kamerák számának növelése (vasútállomás, kerékpártároló). Kérdésként fogalmazódott meg az onkológiai kezelések a jelenleginél kisebb távolságra (Kiskunhalasra) hozatala. Felmerült a kereskedelmi hálózat bővítése okán egy multi áruház jelenlétének szükségessége Jánoshalmán. Futópálya kialakítását is kérték a futni vágyók. Volt, aki a jánoshalmi demográfiai mutatók javítását sürgette, annak ellenére, hogy ezzel a témakörrel külön kormányzati program foglalkozik. A jelenlévők részéről ezen kívül még járda építési igények is felmerültek.
A Fórum szervezői az elhangzott felvetések, kérdések kapcsán vitába nem bonyolódtak. Gidai János társadalmi megbízatású alpolgármester a Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy a február 27-i ülésükön vitatják meg az felmerült kérdéseket, és fogalmazzák meg válaszaikat, melyeket várhatóan a márciusi Jánoshalmi Hunyadi Népében el is olvashatnak.