Megkezdődött a TÁMOP – 5.1.1-09/6-2010-0014. számú Jánoshalmi romák építőipari képzése és foglalkoztatása című projekt szakmai megvalósítása (képzés).

Az Európai Uniós támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában az egy éves előkészítő munka végeredményeként 2010.10.01 –től megkezdődőtt a "Jánoshalmi romák építőipari képzése és foglalkoztatása" irányuló projekt végrehajtása.

TÁMOP 5.1.1
TÁMOP 5.1.1

A projekt rövid bemutatása, képzési moduljai

Betanított építőipari munkás képzés, kőműves, térburkoló képzés:
A szakképzetlen – elsősorban roma származású – férfiak moduláris rendszerű betanító képzése, amelynek során a résztvevőket az építőipari, betanított kőműves és térburkoló szakma alapvető elméleti és gyakorlati ismereteivel megismertetve, irányítás mellett képesek lesznek hasznos produktív szakmai munka elvégzésére. A cél, hogy a hallgatók megismerjék és elsajátítsák azokat a szakmai ismereteket, amelyek segítségével térburkolatok helyszíni és előregyártását el tudja végezni szakmai irányítás mellett. Fontos, hogy a képzés során a hallgatók módszeresen építhessék fel a szakmai tudásukat.
A tananyag egységei:

  • bevezetés,
  • munka-és környezetvédelem az építőiparban,
  • munkaerő-piaci tréning,
  • szakmai ismeret,
  • anyagismeret,
  • térburkoló szakmai ismeretek,
  • gyakorlat,
  • vizsgák.

Számítógép kezelési alapismeretek képzés:
A képzés célja olyan alapvető számítástechnikai írástudás nyújtása, amellyel a képzésben részt vevők eligazodnak a számítógép operációs rendszerében, alapvető műveleteket képesek végezni állományokkal és állományrendszerekkel, illetve az Internetről információkat, adatokat képesek keresni és összegyűjteni, információkat elektronikus úton továbbítani és fogadni.

Munkavállalói kompetencia tréning:
A tréning célja felkészíteni a célcsoportot a tartós kiesés után történő munkavállalásra, a munkaerő-piacra való beilleszkedésre.

Vállalkozói ismeretek tréning:
A tréning célja olyan plusz ismereteket adni a célcsoportnak, amely lehetővé teszi annak az alapjait, hogy később akár vállalkozóként is tevékenykedjen.

Kolompár László
CKÖ elnök

 

 

MEGVALÓSULT PROJEKT

TÁMOP 5.1.1
TÁMOP 5.1.1

Sikeresen zárult a jánoshalmi romák építőipari képzését, foglalkoztatását, és integrációját segítő program A TÁMOP-5.1.1-09/6-2010-0014 számú projekt a jánoshalmi hátrányos helyzetű cigány lakosság integrációját tűzte ki célul, melynek keretén belül 10 fő szerzett betanított kőműves és térburkoló képesítést, majd fél éven keresztül munkatapasztalatot szerző foglalkoztatásuk zajlott.

TÁMOP 5.1.1
TÁMOP 5.1.1

A program egy éven keresztül zajlott, közel 20 millió forint közösségi támogatás felhasználásával. A projekt gazdája a Jánoshalmi Cigány Kisebbségi Önkormányzat a konzorciumi partnere a helyi Önkormányzat volt. A programban résztvevő emberek a megszerzett képesítéssel a jövőben várhatóan nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerő-piacon. A projektzáró rendezvény 2011. december 20-án került megrendezésre, ahol Kolompár László a CKÖ elnöke köszönetet mondott a város életében is jelentős szerepet betöltött program sikeres megvalósításáért.

Kolompár László
CKÖ elnök