Március 14-én megtörtént az 1350m2 Hűtőház átadása

Március 14-én megtörtént az 1350m2 Hűtőház átadása

Március 14-én megtörtént az Önkormányzat egyik legfontosabb közösségi gazdasági jellegű létesítményének, a Hűtőháznak az átadása

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében épült 1350 négyzetméter alapterületű, hat hűtőkamrából és háromszáz négyzetméteres szintén hűthető rakodótérből álló több mint ezer tonna gyümölcs-és zöldség áru tárolására és hűtésére alkalmas hűtőház. A hűtőház mellett, a 2 éve átadott óránkénti ezer liter teljesítményű feldolgozó üzem pedig naponta akár 20 tonna gyümölcsöt képes fogadni. A két épületből álló agrárlogisztikai központ kialakításával újra felvirágozhat a térség zöldség- és gyümölcstermelése. 
Az átadó ünnepségen jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter úr, Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei közgyűlés elnöke, Bányai Gábor kormánybiztos úr, a térség országgyűlési képviselője.
Az eseményre meghívást kapott a Bács-Kiskun Vármegyei Területfejlesztési Kft. ügyvezetője Kicsiny László úr, és munkatársai, akik a fejlesztés lebonyolításában az önkormányzat segítségére voltak.
Jelen volt Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei elnöke, és munkatársai.
A megnyitóra kíváncsiak voltak a térség polgármesterei, eljöttek a járási és az önkormányzati hivatal vezetői, a város intézményeinek vezetői, különböző vállalkozások képviselői. Az egyházak képviseletében jelen volt Gyöngyösi Balázs plébános úr, aki az ünnepség végén megszentelte az új létesítményt. 
A helyi agrár szakképző iskolából Taskovics Péter igazgató úr vezetésével szép számban vettek részt az eseményen fiatal gazdák, gazdajelöltek. A SZAKI küldöttségéhez csatlakoztak a szekszárdi Déli Agrárszakképzési Centrum vezetői, Szerdai Zsuzsanna főigazgató asszony, és Bálint Zoltán kancellár úr is.
Az átadó ünnepségen részt vettek a város képviselő-testületének tagjai, vmint. sokan a helyi és környékbeli gazdák közül. 
Czeller Zoltán polgármester úr köszöntőjében kiemelte: „Eddig a megvalósítással kapcsolatos munka időszaka volt, a mai nap elsősorban a köszöneté.” A polgármester köszönetet mondott minden résztvevőnek, aki a közel 800 millió forintból megépült Hűtőház megvalósításán dolgozott.
Köszönet: 
• a városi Képviselő-testület tagjainak, kiknek döntése következtében megépülhetett a Hűtőház
• a Sándorfi Tervező Iroda részéről, Sándorfi Róbert tervezőnek, és munkatársainak
• a város vezetésének fejlesztési elképzeléseit támogató Bányai Gábor országgyűlési képviselő úrnak, Rideg László megyei elnök úrnak, és munkatársainak.
• a pályázat előkészítésben résztvevő - BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft munkatársainak, a jelenlegi projektmenedzsernek, Pál Jánosnak
• a projekt asszisztensi feladatok ellátásáért a Városgazda Kft munkatársának, Halász-Csiba Renátának
• a közbeszerzési feladatok lebonyolítójának, a JT Infotéka Kft. munkatársának, dr. Simon Piroskának
• Műszaki ellenőrnek, a Bajapress Kft. részéről Gálai Andrásnak
• A kivitelezés fővállalkozójának, a Modinvest Kft. vezetőinek, és munkatársainak
• A kivitelezés alvállalkozóinak
• Thermo Star Kft. munkatáársainak, a hűtéstechnológia megépítéséért
• Fém-Vill-Ép-Tech Kft. munkatársainak az acélszerkezet gyártó és szerelő munkáért
• a COOL SOLUTION Kft. munkatársainak az ULO technológia kiépítéséért
• a FRIOLUX Klímatechnika Kft. munkatársainak a klímatechnika szellőzés és hűtéstechnológia kiépítéséért
• a Városgazda Kft munkatársainak Juhász Zsoltnak, Ballai Lászlónak, Ollósi Erikának a Hűtőház környezetének gondozásáért
• a Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály munkatársainak, Kasziba Sándornak, Bíróné Szegfű Mariannak, Magyar Péternek
Jánoshalmán a rendszerváltás óta folyamatos téma, hogyan lehetne vissza hozni a gyümölcstermesztés aranykorát, ami nagyjából 100 évvel ezelőtt volt a településen. Ekkor, 1933-ban alakult a városban a térség agrár-szakképzési központja, a helyi gazdasági iskola. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 90 éves évfordulóját. A Gazdakör Gyümölcs és Szőlőtermesztők Egyesülete is 110 éves ebben az évben, működésüknek köszönhetően nagyszabású gyümölcstelepítések, virágzó helyi gyümölcspiac, Európa számos országába való gyümölcskivitel volt jellemző a térségünkre. Gyakori beszédtéma, hogyan lehetne ismét ezt a virágzó kort visszahozni? 
Czeller Zoltán polgármester úr: „Tény, hogy a rendszerváltás után sokat kellett várni a megvalósításig, és ezt gyakran keserű szájízzel emlegetik a gazdák. De Bányai Gábor képviselő úrral évekkel ezelőtt azt mondtuk: keseregni pontosan ugyanannyi energiát vesz el tőlünk, mint hinni abban, hogy újra megvalósítható! Számunkra ekkor kezdődött egy termelői közösség javát szolgáló Hűtőház épületnek, és a mellettünk lévő gyümölcsfeldolgozó üzemnek a tervezése. Örülök, hogy az építésben részt vettem, a megvalósításért dolgoztam, ezáltal a magam részét én is hozzátettem. Örülök annak is, hogy az átadó ünnepségen a helyi és környékbeli gazdák közül sokat részt vettek, mivel az Önkormányzat a mai napon, jelképesen nekik adja át a Hűtőház létesítményét. A gyümölcsfeldolgozó üzem működtetését nemrégiben jánoshalmi székhelyű szövetkezet nyerte el. Én arra biztatom a gazdákat, pályázzák meg a Hűtőház üzemeltetését is, és működtessék sikeresen mindkettőt!”

Tetszett a cikk? Kérem, ossza meg!

Hírkategóriák

Népszerű hírek

Közösség

Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok