TÁJÉKOZTATÓ HÁZTARTÁSI CÉLÚ ÁSOTT, ILLETVE FÚRT KUTAK FENNMARADÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

TÁJÉKOZTATÓ HÁZTARTÁSI CÉLÚ ÁSOTT, ILLETVE FÚRT KUTAK FENNMARADÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

TÁJÉKOZTATÓ HÁZTARTÁSI CÉLÚ ÁSOTT, ILLETVE FÚRT KUTAK FENNMARADÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló 2023. évi LI. törvény a mezőgazdasági termelők és a háztáji gazdálkodók számára immáron megnyugtatóan rendezi az engedély hiányában létesített háztartási és a mezőgazdasági öntözési célú kutak helyzetét. 

A 2024. január 01. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat, valamint a mezőgazdasági öntözési célú kutakat teljeskörűen mentesíti a korábbi engedélyezési kötelezettség alól.

Azaz nem szükséges sem vízjogi fennmaradási engedély, sem bejelentés a 2024. január 01. előtt engedély nélkül létesített háztartási, valamint a mezőgazdasági célú kút megléte esetén. E fúrt kutak kapcsán az ingatlantulajdonosnak tennivalója nincs és ennek megfelelően természetesen mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól is.

A 2024. január 01. után létesítendő ÚJ kutak esetén négy verzió lehetséges, ezek eljárásrendje a következő:

Háztartási kút (talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el, és a vízkivétel nem haladja meg az évi 500 m3-t) létesítése:

a) ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül (azaz érzékeny vízkészletet nem érint) a 2023. augusztus 31. napjával elkészült vízkészletvédelmi-országtérképen, akkor minden engedély és bejelentés nélkül létesíthető a kút,

b) ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül (azaz érzékeny vízkészletet érint) a 2023. augusztus 31. napjával elkészült vízkészletvédelmi-országtérképen, akkor a megvalósítást be kell jelenteni a területileg illetékes vízügyi hatósághoz, azaz a jegyző részére,

Gazdasági célú (külterületi) öntöző kutak létesítése:

a) ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül (azaz érzékeny vízkészletet nem érint) a 2023. augusztus 31. napjával elkészült vízkészletvédelmi-országtérképen, és a kút talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, akkor bejelentést kell tenni a Nemzeti Földügyi Központhoz a kút létrehozásáról,

b) ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül (azaz érzékeny vízkészletet érint) a 2023. augusztus 31. napjával elkészült vízkészletvédelmi-országtérképen, vagy a kút talpmélysége meghaladja az ötven métert, akkor le kell folytatni a vízjogi engedélyezési eljárást, amely a Nemzeti Földügyi Központnál kezdeményezhető.

Felhívjuk a fegyelmet továbbá arra, hogy fúrt kút létesítéséhez, engedélyeztetéséhez minden esetben szakember igénybevétele szükséges!

 

Kapcsolódó linkek:

-         vízkészletvédelmi országtérkép:

https://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

 

-         tájékoztató táblázat:

https://kutengedelyezes.hu/wp-content/uploads/2023/06/20230626145121_kutengedelyezes-attekintese-tablazat.jpg

 

 

 

                                                        Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal

Tetszett a cikk? Kérem, ossza meg!

Hírkategóriák

Népszerű hírek

Közösség

Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok