Hiánypótló kötetet adtak ki Jánoshalmáról

Hiánypótló kötetet adtak ki Jánoshalmáról

Hiánypótló kötetet adtak ki Jánoshalmáról

Az itthon nagysikerű, a Magyar Kultúra Napjára megjelentetett Jánoshalmáról szóló helytörténeti kiadvány megyei érdeklődésre is számot tart, mind az írott, mind az elektronikus sajtóban jelentek meg cikkek a könyvről.
Az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett könyvbemutatón Hepp Levente intézményvezető, a kötet főszerkesztője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szellemi kulturális érték szorosan kapcsolódik a magyar kultúrához, erősen kötődik a hagyományokhoz, közösségekhez és a helyi értékek megőrzéséhez.

– A szellemi kulturális örökség szerves része a nemzedékeken átadott közösségtudatnak, ami generációk továbbadott tudásán alapszik.

Hagyományos és élő egyszerre, nem helyszínekhez és tárgyakhoz kötődik, hanem közösségekhez, amelyeknek tagjaiban él, akik a hordozói és gyakorlói egyben – tette hozzá.

A könyv további alkotói: társzerkesztő. Szabó Andrea, szerkesztők: Bányainé Kempf Eliza, Petróczky Henrietta, pályázati munkatárs: Halász Csiba Renáta, felelős kiadó: Czeller Zoltán polgármester, fotók: Blázsik Sándor, Magyari László és Petróczky Henrietta.

A Jánoshalma szellemi és kulturális értékeiről szóló könyv a jánoshalmi közösségekben élő hagyományokról szól. A kiadvány az Együtt a közösségeinkért pályázat keretében egy valódi csapatmunka eredményeként született meg. Czeller Zoltán polgármester mutatta be a kötetet, aki kiemelte, hogy Jánoshalma 1989 utáni szellemi kulturális örökségéről eddig nem készült ilyen jellegű összefoglaló. Elmondta, hogy a könyv készítői dr. Karsai Ferenc Jánoshalma néprajzát feldolgozó kötetét vették alapul, négy fő témakört határoztak meg: ünnepek és jeles napok, szellemi értékek, közösségi és társasági élet, valamint a gasztronómia. Feldolgozták a jánoshalmi Hunyadi Népe című helyi újság terjedelmes archív anyagát, és sok segítséget kaptak a helyi közösségektől is.

– A most megjelent mű jól szemlélteti, hogy az évszázadokon át lassan változó szokások, hagyományok mennyire átalakultak az utóbbi évtizedekben, s hogy a változás mennyi újdonságot, frissességet hordoz magában. Ennek érzékeltetésében segít az olvasó számára a könyvben található, elmúlt évtizedekben készült rengeteg fénykép – hangzott el a kötet bemutatóján.

Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Tetszett a cikk? Kérem, ossza meg!

Hírkategóriák

Népszerű hírek

Közösség

Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok